Wildopvang in Nederland

Op zo’n 50 plekken in Nederland worden er dieren opgevangen die in het wild leven en ziek, gewond of verweesd zijn geraakt. Het gaat dan om vogels, egels, vossen, herten, konijnen, hazen, vleermuizen, vissen, schildpadden, etc.

Er zijn opvangcentra gespecialiseerd in vogels of egels, maar er zijn ook opvangcentra die alle (wilde en beschermde) dieren uit de natuur in hun omgeving opvangen.

Als een dier bij ons binnenkomt dan proberen we het dier weer te laten herstellen zodat deze weer gezond en veilig terug kan in de natuur waar hij thuishoort.

Op het moment dat een dier bij een opvang komt, proberen we zo goed mogelijk een veilige plek voor deze patiënt te creëren. Jonge vogeltjes zijn een nestje gewend, daarom willen we deze ook hun bekende omgeving nabootsen. De gehaakte nestjes zijn daarbij ideaal: ze zijn in de vorm en grootte van wat het diertje gewend is maar veilig genoeg zodat er geen pootjes in vast kunnen komen te zitten én ze zijn makkelijk schoon te maken (wassen op 60 graden om bacteriën te doden).

Naast vogeltjes kunnen ook andere dieren geholpen zijn met een nestje of gehaakt huisje. Kleine zoogdieren vinden het bijvoorbeeld ook vaak fijn om veilig weg te duiken in een huisje.